După o întărziere de opt ani, Firefox 54 va fi capabil să ruleze, simultan, mai multe procese şi să utilizeze mult mai eficient memoria
Noua versiune a browserului Mozilla Firefox are menirea să reducă decalajul faţă de Google Chrome şi Apple Safari, când vine vorba de viteză şi stabilitate.
Firefox 54 foloseste o nouă tehnologie, intitulată Electrolysis, la care Mozilla a început să lucreze în urmă cu opt ani de zile, dar care a fost pusă în aşteptare în 2011 din cauza unor dificultăţi tehnice. Această tehnologie împarte diferitele sarcini de lucru în alte procese, folosind compartimente de memorie separate. Această abordare izolează problemele care ar putea cauza încetiniri sau chiar blocarea browserului.
Vice-preşedintele Firefox, Nick Nguzen, a anunţat într-un post pe blog că „îmbunătăţirile performanţelor sunt remarcabile. În afară de faptul că rulează mai repede şi că se blochează mai rar, Electrolysis (E10S) face ca site-urile să mişte mai fluent. Chiar şi paginile încărcate, cum ar fi feed-urile de pe Facebook, se încarcă fără probleme.”
Încă de la lansare, Google Chrome a folosit câte un proces separat pentru fiecare tab, însă, Mozilla susţine că această practică ar consuma cantităţi uriaşe de memorie, ce încetinesc semnificativ PC-urile utilizatorilor. Noua abordare a browserului Firefox 54 va lasă o cantitate mai mare de memorie RAM disponibilă, pentru alte aplicaţii sau pentru sistemul de operare.
Firefox 54 mai include, de asemenea, câteva noi API-uri WebExtension, care folosesc add-on-uri capabile să funcţioneaze în mai multe browsere. În noiembrie, atunci când va fi lansat oficial, browserul va accepta numai add-on-uri care utilizează API-uri WebExtension.
În plus, Mozilla nu va mai folosi sistemul de lansare clasic, în patru etape (Nightly, Aurora, Beta, Stable), Firefox urmând să treacă de la Nightly direct la Beta. Acestă mişcare ar trebui să accelereze lansarea viitoarelor versiune, astfel încât Firefox să recupereze decalajul faţă de competitorii săi.
Download Firefox 54: Windows 32biţi / 64biţi, Linux 32biţi / 64biţi, macOS.